A e dinit se çokollata është mirë që mos të përtypet? Zbuloni arsyet pas sekretit të një prej ëmbëlsive më të preferuara në botëKush më shumë e kush më pak, nuk ka njeri që nuk e pëlqen çokollatën. Ka nga ata që çmenden fare pas saj, qoftë e zezë, apo me qumësht, e plot e plot lloje të tjera. Por, njerëzit bëjnë disa gabime, që cenojnë cilësinë e produktit dhe nuk marrin kënaqësinë e shijimit në maksimum të një prej ëmbëlsive më të preferuara në botë.Gabimi i parë që bëhet është ruajtja e çokollatës në frigorifer, prej frikës së mos shkrin. Në këtë mënyrë dëmtohet në mënyrë të pariparueshme, sepse kakaoja shkrin vetëm në 36 gradë celcius, por edhe përthith shumë aroma. Do ta hanit me shije qepe?Duke thënë këtë, dijeni që çokollata duhet të shijohet me të pesë shqisat: përtypja e saj pa njohuri të fakteve zvogëlon shumë kënaqësinë që mund të nxjerrim nga kjo përvojë. Për të shijuar çokollatën e vërtetë, filloni me një masazh parandalues: ndjeni qëndrueshmërinë e tij midis gishtit të madh dhe parathënies para se ta prishni, në mënyrë që ngrohtësia e gishtërinjve tuaj ta sjellë atë në temperaturën e duhur. Kur e copëtoni, mprihni veshët. Edhe zhurma na tregon diçka më shumë për cilësinë e kakaos.

Hapi tjetër është që ta nuhatni para se ta hani për t’u njohur me tufën organoleptike që lëshon dhe për të gjetur të njëjtat aroma të rafinuara në gojë. Më në fund, sipas ekspertëve të çokollatës të “Vosges Haut-Chocolat” në Çikago, nuk duhet të përtypet fare, por shtypet butësisht kundër qiellzës dhe thithet në mënyrë që të përthihet çdo aromë e vetme që përmbahet në çokollatë.

Një këshillë e fundit, mos pini menjëherë pasi keni konsumuar, për ta shijuar ngadalë çokollatën, duke u përhumbur kështu në magjinë e ushqimit të perëndive aztekë.