E bujshme/ Katër liqene nëntokësore me ujë të kripur, zbulohen shenja të reja jete në MarsJo një, por katër liqene me ujë të kripur mund të gjenden nën akullin në polin jugor të Marsit, sipas vlerësimeve të reja nga shkencëtarët italianë, diçka e ngjashme me atë që ndodh në Tokë nën akullin e Antarktidës. Nëse kjo konfirmohet, shanset për të gjetur gjurmë të jetës në planetin Mars rriten, pasi mikroorganizmat janë gjetur në liqenet nëntokësore të Antarktidës.Sipas studiuesve në një botim përkatës në revistën “Nature Astronomy”, analiza e të dhënave të mbledhura midis 2012-2019 radarit MARSIS të anijes Mars Express të Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ​​e cila ka qenë në orbitë që nga viti 2003 rreth Marsit , tregon se ka shumë të ngjarë që nën 1,400 metra akull të jetë një liqen i madh, i cili është i rrethuar nga tre të vegjël.Vëzhgimet e mëparshme nga të njëjtët shkencëtarë nga viti 2018 – të cilat në atë kohë u pritën me entuziazëm dhe skepticizëm nga komuniteti shkencor ndërkombëtar – kishin sugjeruar që mund të ketë një liqen nëntokësor me diametër rreth 19 km në një thellësi prej një e gjysmë kilometra nën polin jugor të pllajës fqinje.

Matjet e reja ofrojnë më shumë të dhëna për më shumë se një liqen të kripur, i cili është shpërndarë në një sipërfaqe prej rreth 75,000 kilometra katrorë.

Shkencëtarët janë të bindur se dikur, rreth katër miliardë vjet më parë, Marsi ishte shumë më i nxehtë dhe i lagësht sesa tani. Studiuesit italianë vlerësojnë se disa nga ujërat e lashta sipërfaqësore janë ende të fshehura dhe ato nuk përjashtojnë gjetjen e provave për liqene edhe më shumë nëntokësore në të ardhmen, ndoshta nën polin verior të planetit “të kuq”.

Studimi i ri, i udhëhequr nga shkencëtarja gjeofizike dhe planetare Dr. Elena Petinelli i Universitetit të Romës (Roma Tre), vlerëson se liqeni i madh është 20 me 30 kilometra dhe thellësia e tij është e panjohur, pasi radari nuk mund të depërtojë në kripë.

Përmbajtja e lartë e kripës së liqeneve i ndihmon ata të qëndrojnë të lagur dhe të mos ngrijnë, pa përjashtuar mundësinë e një aktiviteti gjeotermik nëntokësor që shkrin akullin.

Sidoqoftë, si një version më i mundshëm, ata konsiderojnë se liqenet përmbajnë ujë të lashtë, “i cili dikur ishte në sipërfaqe dhe, nëse kjo vërtet ndodh, ata me siguri mund të jenë një vend i mirë për të pritur jetë, tha Petinelli.

Sidoqoftë, shkencëtarë dhe gjeofizikanët e tjerë planetarë, të tillë si Jack Holt i Universitetit të Arizonës dhe Mike Sori i Universitetit të Indiana Pertio, kanë shprehur dyshime në revistën Nature nëse të dhënat e reja në të vërtetë i referohen liqeneve normale të kripës.