L.ufta në prag, kërcënimet nuk ndalen, kufijtë mund të preken, tensione pranë ShqipërisëRriten tonet kercenuese te Ankarase ndaj Athines. Greqia tani është një shtet mashtrues në Mesdheun Lindor, duke tejkaluar dhe kapërcyer vijën, tha sot zëdhënësi i partisë qeverisëse Partia për Drejtësi dhe Zhvillim (AK Parti), Omer Çelik.thumbs_b_c_73095c85a7a7b68a91fd7d1d010dda18Turqia nuk do të pranojë e as nuk do të falë asnjë veprim ose blof kundër politikës së saj “Atdheu i Kaltër” në territorin e saj detar, tha Çelik para përfaqësuesve të mediave pas një takimi të bordit të partisë.

Në lidhje me veprimet e Francës në rajon, e cila ka mbështetur përpjekjet greke për të kufizuar Turqinë në brigjet e saj, ai tha se Franca nuk fiton asgjë duke sjellë mjete luftarake në Mesdheun Lindor ose duke mbajtur stërvitje me administratën e Qipros Greke.

Muajin e kaluar, dy aeroplanë luftarakë të Forcave Ajrore Franceze dhe një aeroplan ngarkesë C-130 zbarkuan në Qipron Greke, duke u bazuar në një marrëveshje të bashkëpunimit në fushën e mbrojtjes.

Nëse presidenti francez Emmanuel Macron përpiqet të tërheqë një vijë të kuqe në “Atdheun e Kaltër” të Turqisë, Turqia do të përgjigjet, shtoi Çelik.

Greqia është përpjekur të kufizojë në mënyrë të paligjshme territorin detar të Turqisë, duke u përpjekur ta fusë atë në brigjet e saj bazuar në ishujt e vegjël grekë pranë bregdetit turk.

Turqia është argumentuar se palët duhet të ulen për dialog për të arritur një zgjidhje fituese për të dyja palët të bazuar në ndarjen e drejtë.

Greqia së fundmi ka kryer stërvitje ushtarake, përfshirë edhe me Francën, që synojnë të ndalojnë Turqinë në synimin e saj për të kërkuar energji, si dhe ka armatosur në mënyrë të paligjshme ishujt në Egje, duke shkelur traktatet e paqes.

Marrëveshja e fundit e përcaktimit detar të Athinës me Egjiptin shkel gjithashtu shelfin kontinental të Turqisë dhe të drejtat detare, duke shkaktuar tensione të mëtejshme midis dy fqinjëve.

Qasja e njëanshme e Francës që inkurajon Athinën ka përkeqësuar më tej tensionet.