“Mo.strat nga Marsi do të karantinohen”- Ngjan si film fantastiko-shkencor por shkencëtarët paralajmërojnë se viruset…

Mund të tingëllojë si një komplot nga një film fantastik shkencor, por NASA dhe shkencëtarët janë të shqetësuar për viruset e huaja që kontaminojnë Tokën.

Ndërsa njerëzit e parë përgatiten për misionin në Mars, ekspertët paralajmërojnë se protokollet janë të domosdoshëm për të mbajtur ndotës jashtëtokësorë që të mos prekin anijet hapësinore dhe astronautët kur kthehen në shtëpi nga Planeti i Kuq.

Profesori i aeronautikës dhe astronautikës në Stanford, Scott Hubbard tha në një intervistë se zgjidhja është ‘mbrojtja planetare’.

Sistemet mekanike do të duhet t’i nënshtrohen një kombinimi të pastrimit kimik dhe sterilizimit të nxehtësisë, ndërsa tubat që përmbajnë mostra nga Marsi duhet të trajtohen “sikur të jenë virusi Ebola derisa të provohet që janë të sigurt“.

Hubbard sugjeron gjithashtu që astronautët duhet të jenë në karantinë sapo të prekin në planetin tonë, siç bënin njerëzit e parë që vizituan Hënën në misionin Apollo.

Administratori i NASA-s, Jim Bridenstine njoftoi vitin e kaluar se NASA synon të vendosë njerëzit në Mars diku në vitet 2030-2035.

Edhe pse emocionuese, misioni mund të jetë i dëmshëm për Tokën nëse heronjtë e largët nga hapësira kthehen duke mbajtur ndotës të huaj.

Duke folur me Stanford News Hubbard tha: ‘Sipas mendimit tim, dhe asaj të komunitetit shkencor, mundësia që shkëmbinjtë nga Marsi që janë miliona vjet të vjetra do të përmbajnë një formë aktive të jetës që mund të infektonte Tokën është jashtëzakonisht e ulët.’

Por, mostrat e [Marsit” të kthyera nga [NASA] do të karantinohen dhe trajtohen sikur të jenë virusi Ebola derisa të provohen të sigurta“.