Mos e fusni më në gojë, mjekët japin alarmin për këtë ushqim: Shkakton kan.cer

Te gjithe e preferojme, por eshte momenti qe te mendojme seriozisht per shendetin…

Tani është zyrtare, ky është ushqimi më kan.cerogjen që ne të gjithë e hamë shumë shpesh…

Sipas hulumtimit të bërë mbi produktet ushqimore, është shfaqur se një nga produktet më kan.cerogjene janë patatet e pjekura (patatina), është kontrolluar paketimi i markave më të rëndësishme në treg dhe rezultati është mjaft shqetësues. Në mostrat e analizuara, 50% u gjetën të kontaminuara me akrilamid, një substancë potencialisht toksike dhe madje disa kan.cerogjene.

Kjo është një substancë që formohet pas gatimit në temperatura të larta dhe zhvillohet gjatë proceseve të skuqjes, pjekjes ose tiganisjes, si rezultat i reaksioneve specifike kimike që përfshijnë sheqernat dhe aminoacidet. Disa studime kanë treguar se jo vetëm akrilamid, por edhe produkti i tij kryesor metabolik, glycidamid, mund të jetë neurotoksik, gjenotoksik dhe kan.cerogjen.

Përveç patateve, shumë produkte të tjera mund të vuajnë nga ky lloj kontaminimi, ndër të cilat kujtojmë të gjitha shkopinjtë e peshkut ose mbushjet e llojeve të ndryshme, si dhe kafeja për shkak të pjekjes së kokrrave, si dhe llojet e ndryshme të biskotave dhe pastave