Na rrethojnë kudo, pickimet e tyre çojnë deri në v.dekje, Ylli Merja: Çfarë të përdorni për dezinfektimDuhet ta dime se jemi seriozisht te rrezikuar nga disa specie të vogla siç janë instektet.Ylli Merja, specialist i bimëve mjekësore thotë se duhet të ruhemi kryesisht nga merimanga e zezë apo akrepët.Pickimet e tyre arrijnë deri në v.dekje për shkak të përhapjes së shpejtë të h.elmit që lëshojnë në trupin e njeriut.

Proteina e këtyre insekteve krijon alergji të rënda tek në njerëzit dhe duhet trajtuar menjëherë. Vendet më të të shpeshta ku gjenden këto gjallesa janë vendet e hapura si në pellgje uji, kanale apo edhe në terren të thatë.

“Në rast pickimi nga mushkonjat- thotë Merja, -duhet ta shpërlajmë vendin me ujë deti për shkak të vlerave dezinfektuese të kripës. E shtypim pak vendin që të dalë proteina h.elmuese dhe e mbajmë me akull si edhe e lyejmë me propolis e rigon.”

Një mënyrë tjetër për të ndaluar veprimin e mëtejshëm të h.elmit në trup këshillohet lyerja me krem rigoni, krem mente dhe sherebele për të çaktivizuar reaksionin.