Nuk e njeh koronavirusin, fshati italian me ujin-ilaç që shëroi ushtarët e BonapartitFshati  Montaldo Torinese ndodhet në very të italisë dhe ndonëse afër vatrës së shpërthimit të pandemisë së koronavirusit, ende nasnjë rast nuk është konstatuar i  infektuar.Banorët e këtij fshati flasin edhe për një ‘legjendë’ dhe sipas mbrohen nga “uji i mrekullueshëm” që, sipas legjendës, shëroi trupat e Napoleon Bonapartit nga pneumonia.Fshati në fjalë shtrihet rreth 19 km nga Torino, kryeqyteti rajonal ku nga e shtuna 3,658 njerëz ishin të infektuar nga virusi. Përtej Piemonte, rajoni i katërt i prekur më keq në Itali, pati 8.206 raste që nga e Diela.

Uji nga pusi në Montaldo Torinese, një fshat me 720 banorë, besohet se ka ndihmuar në kurimin e trupave të Napoleonit, i cili kishte ngritur kampin në fshat në qershor 1800 para një beteje në Marengo aty pranë.

“Sipas traditës, gjeneralët e Napoleonit ishin të sëmurë me pneumoni,” Sergio Gaiotti, kryetari i Montaldo Torinezes, është shprehur për The Guardian. “Dhe falë ajrit të pastër dhe fshatit të pacenuar, por edhe këtij pusi, ato u shëruan. Gjatë asaj periudhe, uji me siguri ka ndihmuar. Por sot, pusi është mbyllur dhe uji i tij përdoret vetëm për të ujitur fushat. Ju nuk mund të pini prej saj. ”

Napoleoni dhe trupat e tij shkuan për të fituar betejën kundër forcave austriake në Marengo.

Montaldo Torinese ka një popullsi të madhe të moshuar, por është gjithashtu shtëpi e shumë familjeve të reja, me njerëz që udhëtojnë në Torino për punë.

Gaiotti tha se arsyet më të besueshme për mungesën e koronavirusit mund të jenë ajri i pastër dhe mënyra e jetesës së shëndetshme, si dhe përpjekjet e tij për të paralajmëruar njerëzit për rreziqet e koronavirusit dhe shpërndarjen e maskave të fytyrës për të gjitha familjet.

“Pothuajse nuk ka ndonjë industri këtu, ajo përbëhet kryesisht nga artizanë,” tha ai. “Që nga fillimi, unë vë njoftime në kutitë e letrave të njerëzve që rendisnin gjërat që duhej të bënin për të qëndruar të sigurt, të tilla si larja e duarve rregullisht dhe shmangia e kontaktit të drejtpërdrejtë, dhe postova njoftime zyrtare në faqen tonë të internetit. Ne ishim qyteti i parë në zonë që shpërndanim maska ??për të gjitha familjet, dhe ne akoma po shpërndajmë maska ??zëvendësimi.