O.BSH bën parashikimin e radhës, ja kur pritet të marr fund p.andemiaOrganizata Bo.tërore e Sh.ëndetësisë deklaroi së ko.ronavirusi do të zgjasë për një kohë të gjatë. Ky vlerësim i O.BSH-së bërë publik më 1 gusht, erdhi vetëm një ditë pasi komiteti i emergjencave të kësaj organizate, u takua për të vlerësuar krizën, gjashtë muaj pasi e shpalli kor.onavirusin si em.ergjencë shëndetësore publike, me shqetësim ndërkombëtar.“Komiteti ka vlerësuar kohëzgjatjen e parashikuar të pa.ndemisë C.OVID-19, duke theksuar rëndësinë e përpjekjeve të komunitetit kombëtar, rajonal dhe global”, thuhet në deklaratën e O.BSH-së.Që prej shfaqjes së rasteve të para me ko.ronavirusin e ri në Kinë në fund të vitit 2019, ky virus ka marrë jetën e më shumë se 681,000 personave dhe të paktën 17,7 milionë persona janë infektuar, thuhet në të dhënat e publikuara nga Universiteti Johns Hopkins.

Pandemia e ko.ronavirusit u përhap me shpejtësi në mbarë botën, duke detyruar shumë shtete që të aplikojnë masa të ashpra të izolimit.

Para këtij takimi të komitetit të emergjencave, drejtori i O.BSH-së, Adhanom Ghebreyesus, tha se efektet e pa.ndemisë do të jenë afatgjate.

“Vetëm të mendosh se para gjashtë muajsh, kur ne rekomanduam që të shpallet em.ergjencë shëndetësore, atëbotë kishte më pak se 100 raste dhe asnjë vd.ekje të regjistruar jashtë Kinës”, deklaroi ai.

“Pandemia është një krizë që ndodh një herë brenda një shekulli, efektet e së cilës do të ndihen për dekada”, deklaroi ai.