Përgatituni të paguani më shumë, qeveria ndryshime të mëdha në taksën e automjeteveQeveria shqiptare po mendon të bëjë ndryshime për taksat e automjeteve, duke bërë detyrimi të llogaritet në mënyrë të pavarur nga viti i prodhimit të mjetit, duke u bazuar tek mosha dhe madhësia e motorit.Në paketë parashikohet që makinat elektrike apo ato me karburant që kanë nivel të ulët ndotje të kenë më pak ose aspak detyrime.Ekspertët thonë se taksimi duhet të kryhet sipas një raporti mes të ardhurave ekonomike që ka një familje shqiptare dhe numrit të automjeteve që ka vendi.

Qeveria shqiptare pritet të aplikojë rritjen e taksës së automjeteve sipas madhësisë e moshës së motorit, pavarësisht vitit të prodhimit.

Për ekspertin, Artur Sulçe, aplikimi i taksës së automjetit duhet të llogaritet në bazë të një raporti mes të ardhurave ekonomike që ka një familje shqiptare dhe numrit të automjeteve që ka vendi.

“Sugjeroj që taksa të jetë e tillë që të bëhet një raport midis të ardhurave ekonomike, shportës që ka një familje shqiptare, numrit të mjeteve që ka vendi jonë dhe Prodhimit të Brendshëm Bruto, ashtu siç matet në vendet e BE-së”, thotë eksperti për Ora Neës.

Referuar ndryshimeve të parashikuara, në vijim do ketë një lehtësim në aspektin e taksave për automjetet hibride apo elektrike, si dhe për ato që janë të kategorisë Euro 4 apo 5.

Kjo shihet si një mënyrë për të nxitur blerjen e mjeteve të reja, si dhe ato që emetojnë sa më pak ndotje në mjedis.

Sipas ekspertit kjo është normale, por këto automjete kanë kosto të lartë dhe është e vështirë të asimilohet me zhvillimin ekonomik që ka vendi jonë.