Pritet të go.dasë Mesdheun më 18 shtator, çfarë është cikloni “medicane”?learchos Marousakis, meteorolog grek ka folur në lidhje me uraganin që do të prekë zonat e Mesdheut më 18 shtator. Ai ka thënë se me shumë mundësi, formimi i një uragani të tillë nuk do të ketë përmasa shkatërruese si në SHBA, pasi ujërat e Mesdheut nuk e favorizojnë diçka të tillë.
Ai ka shkruar:Mbresëlënëse janë të dhënat e parashikimit të modeleve tona që morëm pak kohë më parë, kur niveli i ulët barometrik që po vërtitet në zonën detare të Italisë së Jugut prej ditësh, tenton të marrë karakteristikat tropikale në ditët e ardhshme. Isshtë e zakonshme në një kohë të tillë që detet tona janë mjaft të ngrohta, të ulëta barometrike që ndërveprojnë për shumë ditë me detin për të marrë sasi të mëdha energjie dhe turbulencë duke marrë formën e një cikloni i cili për gjerësitë tona gjeografike karakterizohet si ciklon mesdhetar për shkak të shtrirjes së kufizuar të tyre. me ciklonet e njohura që formohen në oqeane. Përndryshe tiparet e tjera nuk janë shumë të ndryshme.Në video mund të shikoni evolucionin e parashikuar të ciklonit Mesdhetare cila do t’i afrohet vendit tonë të enjten . Nuk ka nevojë të shqetësoheni pasi këto sisteme nuk kanë zona të mëdha detare për të ruajtur koherencën e tyre. Kështu, deri në bregun perëndimor të vendit tonë, ata mund të rezistojnë si ciklone, por evoluojnë si një ultësi barometrike. Gjithashtu mbani në mend se sezoni që po kalojmë tregon një parashikueshmëri shumë të ulët, kështu që gjithçka që ju përmend mund të ndryshojë në çdo kohë. Ne jemi duke monitoruar fenomenin dhe do të informojmë në detaje siç bëjmë në fund të fundit.

Ciklonët mesdhetarë, të njohur ndërkombëtarisht si Medicanes (nga fjalët Mesdhe dhe uragane) janë një fenomen relativisht i rrallë që ndodh një ose dy herë në vit. Ata kanë shumë të përbashkëta me ciklonet tropikalë. Megjithëse fenomeni i ngjan një uragani amerikan, ai nuk mund të karakterizohet nga ky përkufizim, pasi ujërat e Mesdheut nuk lejojnë formimin e fenomeneve të tilla.