Sh.okohet Edi Rama, Këshilli i Evropës: Nuk vijmë të shohim zgjedhje të njëanshme

Këshilli i Evropës ka konfirmuar edhe njëherë lajmin se nuk do të jetë në zgjedhjet e 30 qershorit.

Përmes një deklarate të dytë, presidenti i saj, shprehet se nuk mund të ketë vëzhguesë në një proces zgjedhor pa garë politike dhe ku merr pjesë vetëm një parti.

“Duke patur parasysh se, në 31 nga 61 bashki, ka vetëm një kandidat, është e vështirë të pritet një konkurrencë e rëndësishme politike”, theksohet në deklaratë.

Deklarata e plotë:

“Në dritën e zhvillimeve të fundit dhe pasigurisë në Shqipëri në lidhje me pjesëmarrjen e plotë të spektrit politik të kandidatëve dhe partive në zgjedhjet lokale më 30 qershor 2019, Kongresi i Autoriteteve Lokale dhe Rajonale ka vendosur të mos vendosë vëzhgimin e saj zgjedhor Misioni.

Duke pasur parasysh faktin se në 31 nga 61 komunat vetëm një kandidat është në pozitë për votimin lokal, është e vështirë të pritet një konkurrencë e rëndësishme politike dhe kjo nënkupton rrezikun logjistik për Këshillin se nuk është në gjendje të vendosë një mision të plotë përgjatë gjithë vendi, i cili është një procedurë standarde gjatë Misioneve të Zgjedhjeve të Kongresit në përputhje me rregullat tona. Cilat misionet e Kongresit bazohen në vëzhgimin e zgjedhjeve lokale dhe rajonale me pjesëmarrje të gjerë të forcave të ndryshme politike të një vendi, dhe kështu Kongresi nuk ka vërejtur asnjë zgjedhje pa pjesëmarrje kuptimplotë të opozitës. Lidhur me këtë pyetje është vlerësimi ynë për një vendosje të sigurt për vëzhguesit tanë të Kongresit.

Vendimi i Kongresit është marrë në konsideratë të të gjithë informacioneve të disponueshme për ne, si në lidhje me situatën politike dhe logjistike. Kongresi nuk bën asnjë deklaratë këtu për ligjshmërinë e këtyre zgjedhjeve dhe kjo nuk ka të bëjë fare me pyetjen nëse dhe kur do të mbahen zgjedhjet lokale. Ky është vendimi i vetëm autonome i Shqipërisë “.