Si të kërkoni një rritje rroge dhe mos të refuzoheni, ja 5 këshilla të vlefshmeTë paguheni për atë që ju vleni është një pjesë e rëndësishme e çdo pune, por negocimi për një ngritje mund të jetë edhe stresues dhe i pakëndshëm. Nëse mendoni se duhet të vlerësoheni më mirë kjo varet nga ju dhe argumenti bindës që do keni. Hulumtimi i duhur mund të ju ndihmojë të shkoni në bisedën e përgatitur, e cila do të rrisë shanset tuaja për të paraqitur një qajse të fortë dhe të besueshme për eprorin tuaj.Mendoni për kohënPara se të filloni një bisedë, mendoni për fotografinë e madhe dhe atë që po ndodh në vendin tuaj të punës. Kur një kompani ka vështirësi financiare ose është në mes të një tranzicioni të madh, ndoshta nuk është koha e duhur për të kërkuar rritje rroge. Nëse shefi juaj po merret me gjëra të tilla si pushimet nga puna, një ristrukturim ose një kontroll të ndërmarrjes, do të duhet të prisni derisa gjërat të jenë zgjidhur pak.

Bëni detyrat

Pavarësisht nëse merrni një ngritje apo jo, ajo do të përcaktohet nga disa faktorë të ndryshëm. Disa do të jenë jashtë kontrollit tuaj, por bërja e hulumtimit tuaj do t’i përmirësojë shanset tuaja. Para se të filloni një bisedë për një ngritje, duhet të mbani një gisht në pulsin e vlerës tuaj të tregut. Shikoni se si pagat e tanishme krahasohen me vlerën e tregut tuaj, si po performoni në krahasim me bashkëmoshatarët tuaj, dhe çfarë është filozofia e kompensimit të kompanisë suaj.

Kuptoni perspektivën e shefit tuaj

Pasi të jeni të armatosur me të gjitha informacionet që ju nevojiten, mund të ndjeheni sikur jeni të vendosur. Por tani është koha për të parë arritjet tuaja nga perspektiva e shefit tuaj. Cilat arsye mund të duhen që shefi juaj të thotë jo për një rritje pagë? Të kuptuarit se nga vjen personi tjetër dhe cilat mund të jenë rezervat e tyre, do t’ju ndihmojnë t’i kundërshtoni. Një mënyrë për ta bërë këtë është të mendoni për pesë arsyet kryesore të shefit tuaj për të thënë jo.

Qëndroni profesionistë

Argumenti juaj duhet të jetë gjithmonë racionale, kështu që shmangni marrjen e bisedës shumë personale. Hyrja në arsyetimin e bisedimeve që ju keni zbuluar se kolegu juaj fiton më shumë se ju, nuk është një ide e mirë. Këto gjëra mund të jenë arsyeja pse dëshironi ngritje, por ato nuk janë të lidhura me punën tuaj. Ajo që duhet të bëni është t’i tregoni shefit tuaj për mënyrat se si keni kontribuar në fund të kompanisë.

Mendoni për një kohë të gjatë

Negocimi për pagën nuk shkon gjithmonë siç ishte planifikuar, dhe ju duhet të jeni të përgatitur për të trajtuar një rezultat që nuk ishte ashtu siç dëshironit. Por marrja e një “jo” nuk ka pse të jetë një humbje, dhe trajtimi i saj në mënyrën e duhur mund të krijojë themelet për një ngritje të ardhshme. Ju mund të jeni të zhgënjyer nga lajmi i keq, por gjithmonë përfundoni bisedën në një shënim pozitiv. Përforcimi i idesë që jeni i ngazëllyer për vazhdimin e shërbimit tuaj për kompaninë dhe zgjerimin e kontributeve që bëni, mund ta mbani derën e hapur për dialogun e ardhshëm./ SCAN