Zbulojeni tani, ja 8 arsyet përse koka juaj dhemb çdo ditëDhimbja e kokës është gati e përditshme? Nëse keni dhembje të forta dhe të shpeshta koke, kjo vjen prej shkaqeve të ndryshme. Më poshtë gjeni 8 prej tyre:

  1. Sinoziti- Sinoziti është një inflamacion i sinuseve paranazale që simptomë kryesore ka dhembjen e kokës. Për shkak të inflamacionit, mukozat bymehen dhe ato kanë tendencë të ngecin në zgavrën e hundës. Kjo krijon një dhembje koke me shenja veçanërisht të njohura: kush vuan nga sinoziti, ndien dhembje në ballë dhe midis vetullave, por dhembja mund të përfshijë edhe sytë, kockat e nofullat. Nëse në bazë të dhembjes së kokës qëndron sinoziti, shqetësimi manifestohet me më shumë frekuencë në mëngjes.
  2. Stresi- Një shkak shumë i përhapur i dhembjes së kokës është stresi, një problem i shoqërisë moderne. Pasojë tipike e stresit është dhembja e kokës prej shtrëngimit të muskujve të zverkut dhe të qafës. Në këtë rast, dhembja e kokës nuk është pulsuese, por konstante.
  3. Tretja – Nëse vuani nga mostretja e ushqimeve, me siguri keni probleme të herëpashershme edhe me dhembjen e kokës. Stomaku dhe koka janë shumë të lidhur me njëri-tjetrin, ndaj duhet të tregoni kujdes.
  4. Menstruacionet- Një shkak i dhembjes së kokës te femrat është cikli menstrual. Ka femra të cilat vuajnë nga migrena prej ciklit menstrual që dy ditë përpara fillimit të tij dhe mund të përfundojë deri në tri ditë më vonë. Fajtorët sipas studimeve më të fundit janë progesteroni dhe prolaktina.


5.Dhëmbët- Pas dhembjes së kokës, ndonjëherë fshihen edhe problemet dentare. Në këtë rast, ajo mund të ndodhë konkretisht nga dhëmbët e prishur, të parregulluar mirë, të cilët mund të çojnë në kontraktimin e muskujve të qafës dhe nofullës.

  1. Sytë- Dhëmbët nuk janë të vetmit të cilët mund të shkaktojnë dhembje koke, por edhe sytë. Nëse dhembja e kokës e ka origjinën te sytë, ajo në mënyrë të veçantë shfaqet gjatë kohës që jeni duke bërë detyra të cilat kërkojnë përqendrim vizual, si leximi.
  2. Kompjuteri – Edhe orët e shumta që kaloni para monitorit të kompjuterit janë shkaktare të dhembjes së kokës. Për të eliminuar këtë fakt do të mjaftonte që të bëni pushime të shkurtra çdo një orë.
  3. Aromat- Nëse dhembja e kokës ka filluar gjatë kohës që keni qenë në parfumerinë tuaj të preferuar, atëherë ka shumë mundësi që shkaktare të kenë qenë aromat. Osmofobia, ndjeshmëria ndaj aromave, është më e përhapur te femrat, ndërsa ajo nuk është një fobi e thjeshtë. Ndërkaq jo vetëm parfumet, por edhe aromat e forta të ushqimit, të kafesë, duhanit etj., mund të shkaktojnë dhembje koke.